Marcel en Karin van kwekerij Top & Top zijn eind jaren ’90 begonnen met hun kwekerij. Of eigenlijk moeten we zeggen: Marcel begon, samen met zijn broer. In 1998 plantten ze kleine stekjes van een conifeer en sprietjes laurier op een stuk grond van hun vader. Vanuit daar bouwden ze het op tot een volwaardige kwekerij.
Marcel: ‘Ongeveer twaalf jaar geleden stopte mijn broer en nam Karin het over. Samen zijn we inmiddels al jaren de drijvende kracht achter Top & Top. Zij houdt zich voornamelijk bezig met de boekhouding en de administratie. Ik vind het zelf lastig om één ding te kiezen dat ik het liefste doe – ik doe het liefst van alles een beetje. Bellen met klanten, bij de planten aan het werk, verkoop… dat vind ik mooi.’
’s Morgens rond 9 uur beginnen de eerste chauffeurs aan hun rondes. Ze rijden het hele land door, naar klanten, maar ook naar collega-kwekerijen om daar grote orders op te halen. ‘We werken veel samen met hele goede kwekerijen’, vertelt Marcel. Dat is ook wel nodig, anders kunnen ze de grote vraag niet aan. Met name de Thuja Brabant blijft onverminderd populair.
Het geheim voor een groene tuin:
Wat is het geheim van een goed groeiende, groene plant? Volgens Marcel is het een combinatie van een gezonde plant en een gezonde grond. ‘Daar hoort natuurlijk ook de juiste zorg bij. Net als mensen hebben ook planten de juiste omgeving, verzorging en voeding nodig om gezond en sterk te blijven. En ruimte! We zien soms dat mensen een smal strookje grond in hun tuin hebben waar ze een flinke conifeer in willen laten groeien, maar onthoud dat ook de wortels de ruimte nodig hebben, anders groeit zo’n conifeer niet goed.’
Het liefst ziet Marcel tuinen met veel groen. Een onderhoudsarme tuin met veel tegels ziet hij niet graag. ‘Die kale grond heeft invloed op hoe het water wordt afgevoerd na een periode van heftige regenval. Daar gaan we in de toekomst steeds meer last van krijgen.’
Wat wil Kwekerij Top & Top voor de toekomst? Marcel: ‘We willen natuurlijk blijven groeien als bedrijf, maar wel op een manier die werkt voor ons en werkt met de omgeving. Ik ben me er heel bewust van dat alles wat we uitstoten, ook gecompenseerd moet worden.’
Zuinig zijn met wat je hebt, en je goed verdiepen in dat wat je koopt. Investeren in groen. Dat zijn zaken die Marcel een warm hart toedraagt. ‘We moeten met z’n allen meer doen voor het behoud van de natuur. Ik hou echt van de natuur, en van de seizoenen. Ik hou ervan hoe je kunt zien dat ze veranderen. Vanmorgen was ik even op de kwekerij waar je weer andere kleuren kunt zien. Je ziet het allemaal weer tot leven komen – laat mij dit maar doen. Ik ben geen type om iedere dag naar kantoor te gaan. Ik ben veel liever hier, op de kwekerij.’