Coniferen verplaatsen, kan dat?
Als u een conifeer of coniferenhaag wilt verplaatsen, hoort daar een goede voorbereiding bij. Coniferen verplaatsen is geen klein klusje dat u zo even tussendoor doet. Wilt u zeker weten dat u coniferen op de juiste manier verplaatst? Lees dan de onderstaande tips en adviezen voor de beste resultaten.
Wanneer kunt u het beste coniferen verplaatsen?
Coniferen verplaatsen kan alleen wanneer de coniferen bijna in rust zijn, in het najaar. Bij loofbomen is dat makkelijk te zien, want die verliezen hun blad als ze bijna in rust zijn. Een conifeer is winterhard en behoudt het hele jaar door zijn bladeren, waardoor het een stuk lastiger te zien is wanneer een haag in rust is. U kunt er vanuit gaan dat uw coniferen ook in rust zijn wanneer de andere bomen en planten in uw tuin hun bladeren beginnen te verliezen.
Het beste is om coniferen tussen eind september en oktober te verplaatsen. Hierna hebben ze voldoende tijd om weer nieuwe haarwortels en een stevig wortelnetwerk aan te leggen voor de komende winterperiode.
Hoe gaat coniferen verplaatsen in zijn werk?
Voordat u coniferen kunt verplaatsen, is er eerst een goede voorbereiding nodig. Daar kunt u het beste een half jaar tot een jaar van te voren alvast mee beginnen. In die periode vindt het uitsteken van de kluit plaats. U hoeft de conifeer nog niet uit de grond te halen, maar als u alvast rondom de conifeer de kluit uitsteekt (door het graven van een geul), is de conifeer op zijn best voorbereid voor de verhuizing. Met een scherpe snoeistaar steekt u de kluit los van het wortelnetwerk. Hierdoor begint de conifeer nieuwe wortelen aan te maken. Deze nieuwe haarwortels kunnen de plant na het verplaatsen direct van voldoende water en voeding voorzien.
Extra voorbereiding; de beste manier om uw coniferen te verplaatsen
Ongeveer een half jaar na het rondsteken kunt u de coniferen verplaatsen. Om de kluit te beschermen, kunt u het beste een gaaslap van jute eroverheen doen. Deze zijn onder andere bij onze kwekerij verkrijgbaar. Maar ook bij de grotere tuinwinkels kunt u gaas vinden, van jute of acryl.
Net als bij een vis in het water, is het belangrijk dat u de coniferen tijdens het verplaatsen zo kort mogelijk uit de grond laat. Wij adviseren daarom dat u eerst een gat of geul graaft op de nieuwe plek die groot genoeg is voor de te verhuizen coniferen of conifeerhaag.
Het gat is idealiter iets groter dan de oorspronkelijke grootte, omdat de coniferen niet te strak ‘ingepakt’ mogen worden. Wilt u er zeker van zijn dat uw coniferen de komende winter goed kunnen doorstaan? Dan raden wij aan om het gat twee keer groter dan de kluit van de conifeer te graven. Dan kunt u het restant van het gat goed vullen met de beste voedingsmiddelen.
De dag van de verhuizing
Onderin het nieuwe gat doet u een mengsel van de los gegraven grond, compost of oude koemest. Dit zorgt ervoor dat uw coniferen extra voedingsstoffen tot hun beschikking hebben. Wortels en haarwortels hebben zo de beste kans om te kunnen herstellen.
Als u de coniferen naar wens heeft staan, vult u het gat aan met een mix van tuinplantgrond en de rest van de los gegraven grond.
De coniferen zijn verplaatst, wat nu?
Een conifeer is niet per se dol op verhuizen en het is ook niet heel goed voor ze. Daarom is het belangrijk om na de verhuizing extra goed voor de conifeerhaag te zorgen. De komende weken moet de plant extra water (maar niet in water blijven staan; in dit stadium is de conifeer extra gevoelig voor wortelrot). Vergeet ook vooral niet om uw conifeer de komende jaren regelmatig te bemesten. Dat komt omdat de plant nog geen uitgebreid ondergronds wortelnetwerk heeft gebouwd. Hij kan de voedingsstoffen nog niet van ver halen. Vlakbij de stam bemesten is dus een goed idee, vooral de eerste periode na het verplaatsen.
In het kort zijn dit de tips die wij geven met betrekking tot het verplaatsen van uw conifeer:
- Begin het liefst een halfjaar tot een jaar van tevoren al met uitsteken van de wortels;
- Verplaats een conifeer vanaf midden oktober, zorg dat het weer niet te droog is;
- Zet een conifeer in een ruim gat met voldoende voedingsstoffen, bemest ook regelmatig;
- Geef een pas verplaatste conifeer ruim water, maar zorg dat hij geen ‘natte voeten’ houdt.
Let op: staat uw conifeer of conifeerhaag al drie jaar of langer in de grond? Wees dan extra voorzichtig. De plant is dan al relatief goed ‘gesetteld’ en het verplaatsen brengt dan meer risico met zich mee. Twijfelt u? Vraag ons dan om advies!